Як оформити право власності на земельний пай? Пояснює експертка

До 1 січня 2025 року всі власники або спадкоємці земельних паїв повинні оформити право власності на свої ділянки. Чому потрібно його оформити саме в цей термін? Про це ми запитали у Тетяни Федорівни Шурко, фахівця, експертки, державного реєстратора ЦНАП Володимирецької селищної ради.

– Ця вимога обумовлена статтею 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (пааїв)». У законі йдеться, що якщо власник паю чи його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року, то буде вважатися, що він відмовився від отримання земельної ділянки. Земля без власника буде вважатися не витребуваною. Такі ділянки будуть визнані безгоспними і передадуться у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Тому виникає необхідність у державній реєстрації права власності на такі земельні ділянки, – коментує пані Тетяна.

Також Тетяна Федорівна зауважує, що стосовно власників паїв, які вже мають державні акти на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, утворені за рахунок земельних часток (паїв), слід зазначити наступне. Якщо у вас є земельна ділянка(пай), на яку ви отримували Державний акт про право власності на землю (рожевого кольору; видавалися з 1991 до 2003 року), або Державний акт про право власності на земельну ділянку (зеленого кольору; видавалися з 2002 до 2008 року), або Державний акт на право власності на земельну ділянку (блакитного кольору; видавалися з 2009 по 2012 рік), то Вам необхідно провести реєстрацію такої ділянки (паю).

Отже, які дії необхідно вчинити громадянину України, якщо його право власності на земельну ділянку (пай) не зареєстроване, а також якщо особа має державний акт про право власності на земельну ділянку (пай), хоча його право власності вважається не зареєстрованим?

Якщо у вас є Державний акт про право власності на землю (рожевого кольору; видавалися з 1991 до 2003 року), в якому відсутній кадастровий номер земельної ділянки, вам необхідно звернутися до землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Після отримання такої документації необхідно зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, де їй буде присвоєно кадастровий номер. По завершенню реєстрації видається Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Наступний крок – реєстрація права на земельну ділянку у реєстрі прав на нерухоме майно. Для цього необхідно звернутися до місцевого ЦНАПу чи нотаріуса, підготовивши наступний пакет документів: витяг із Державного земельного кадастру; копію та оригінал паспорту заявника; копію та оригінал ідентифікаційного номера; підтвердження оплати адміністративного збору (реквізити на оплату потрібно взяти у місцевому ЦНАПі або у нотаріуса); оригінал Державного акту про право власності на земельну ділянку; довіреність, якщо документи подаються уповноваженою особою (нотаріально засвідчена, якщо від фізичної особи); оригінал та копію паспорта, ідентифікаційного номера уповноваженої особи, якщо документи подаються представником.

Держреєстратор у ЦНАПі або нотаріус роздруковує бланк заяви, яка підписується заявником на місці. Й останній крок – отримання на руки у місцевому ЦНАПі або у нотаріуса Витягу про реєстрацію права власності на земельну ділянку з реєстру прав на нерухоме майно у паперовому вигляді. Також можна отримати такий витяг самостійно в електронному вигляді за допомогою електронного ключа у формі інформаційної довідки через Кабінет електронних сервісів Мінюсту.

Якщо у вас є Державний акт про право власності на земельну ділянку (зеленого кольору; видавалися з 2002 до 2008 року) або Державний акт на право власності на земельну ділянку (блакитного кольору; видавалися з 2009 по 2012 рік), тоді наявність у вас цих актів свідчить, що земельній ділянці (паю) вже присвоєний кадастровий номер і він внесений до Державного земельного кадастру. Тому ви звертаєтеся до місцевого ЦНАПу або до нотаріуса для реєстрації права власності у державному реєстрі прав на нерухоме майно, підготувавши пакет документів, ідентичний зазначеному вище (крім витягу з Державного земельного кадастру).

Якщо у вас відсутній будь-який державний акт на землю, але вам виділялася земельна ділянка (пай), яку ви так і недооформили, необхідно вчинити наступні дії: пересвідчитися, чи не оформлена ця земельна ділянка на інших осіб, для чого потрібно звернутися до сільської (селищної) ради з заявою про надання інформації щодо наявності/відсутності власників цієї земельної ділянки.

У випадку позитивної відповіді (відсутність реєстрації нових власників) потрібно звернутися до землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номера й отримати Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру; звернутися до місцевого ЦНАПу або нотаріуса (по аналогії з ситуаціями); отримати Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку або інформаційну довідку через електронні сервіси Міністерства юстиції України.

Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що кожен громадянин повинен сам подбати про свої права завчасно, щоб у подальшому не виникало ситуацій, які призведуть до втрати права на земельну ділянку (пай). Для цього рекомендуємо уважно переглянути свої документи, які посвідчують право власності на земельну ділянку (пай), і у випадку виникнення описаних вище ситуацій завершити реєстрацію свого права власності.

– Як оформити право власності на пай?

– Зареєструвати право власності можна у нотаріуса або державного реєстратора – безпосередньо або через місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП приймає документи для держреєстрації речових прав на нерухоме майно). Нагадаємо також, що до 2013 року право власності на землю підтверджувалося державним актом на право власності на земельну ділянку з місцевого органу Держкомзему.

– Сьогодні необхідно внести інформацію про ділянку у держгеокадастр. Як це зробити?

– Треба звернутися до землевпорядної організації, яка виготовить необхідну документацію землеустрою та внесе відомості по вашу земельну ділянку до Державного земельного кадастру, у результаті чого ви отримаєте Витяг з ДЗК з присвоєним кадастровим номером.

Далі необхідно звернутись у ЦНАП або до нотаріуса для реєстрації. Для цього знайдіть найближчий ЦНАП або нотаріуса, який займається реєстрацією прав на нерухоме майно. Сплатіть адміністративний збір у ЦНАП або збір за послуги нотаріуса. Підготуйте необхідні документи: оригінал і копію паспорта та ідентифікаційного номера; Квитанцію про оплату арбітражного (адміністративного) збору (0,1 розміру мінімальної заробітної плати, у 2021 році – 227 грн); витяг із Державного земельного кадастру; документ, який є підставою для виникнення права на ділянку (це може бути договір купівлі-продажу або дарування, свідоцтво на спадщину, рішення суду або інший документ).

Примітка: Якщо реєстрацію буде проходити ваша довірена особа, то їй знадобиться нотаріально завірена довіреність від вас, а також копії та оригінали документів довіреної особи.

У разі подання документів для проведення державної реєстрації права власності на земельну ділянку (пай) уповноваженою особою, яка діятиме від вашого імені, їй знадобиться нотаріально посвідчена довіреність, паспорт та ідентифікаційний код.

Коротко: Усі ці документи ви відносите у ЦНАП або нотаріуса. Держреєстратор або нотаріус дають вам на підпис заяву про реєстрацію прав. Ця заява друкується держреєстратором або нотаріусом і підписується вами на місці. Далі вона розглядається не більше 5 робочих днів. Заплативши офіційний підвищений адміністративний збір, ви можете прискорити процедуру до декількох днів або годин. Після цього ваше право має бути зареєстроване, а рішення про реєстрацію розміщене на сайті Міністерства юстиції. При бажанні можна запросити паперову роздруківку.

Після того, як право власності внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ви стаєте власником земельної ділянки. Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права можна отримати, при необхідності, самостійно через Кабінет електронних сервісів Мін’юсту.

– Як оформити право власності на пай у спадок?

– Є два шляхи: по закону і по заповіту. З заповітом усе зрозуміло. Але якщо його немає або у ньому не прописано, хто є спадкоємцем паю, то спадок у рівних частках повинні отримати родичі першої черги. Якщо таких родичів немає, то право спадкоємства отримують інші більш близькі родичі.

У Цивільному кодексі прописані такі черги спадкоємців:

1-а черга: батьки і чоловік (дружина) спадкодавця, а також діти, народжені до і після смерті спадкодавця;

2-а черга: рідні брати і сестри, бабусі і дідусі з боку батька і матері;

3-тя черга: рідні дядько та тітка спадкодавця;

4-а черга: особи, які прожили з спадкодавцем в одній сім’ї не менше 5 років до відкриття спадщини;

5-а черга: інші родичі до шостого ступеня споріднення.

Неповнолітні, непрацездатні або малолітні особи можуть успадковувати тільки половину частки. Незалежно від заповіту і спадкування за законом.

– Як оформити пай у спадок?

– Протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини потрібно звернутися до нотаріуса і подати заяву про прийняття спадщини. Якщо ви пропустили строки з поважних причин, то можна відновити їх у судовому порядку. Разом із заявою потрібно надати документи: Паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця; Свідоцтво про смерть спадкодавця; Заповіт або документи, які підтверджують родинні стосунки з спадкодавцем; Документ, який підтверджує право власності спадкодавця на пай; Документ, який підтверджує місце відкриття спадщини (довідка про реєстрацію місця проживання або довідка військкомату про те, що спадкодавець проживав за відповідною адресою).

Якщо таких документів немає, то потрібно звернутися до суду з заявою про встановлення місця відкриття спадщини. Порядок звернення повинен підказати нотаріус.

Коли всі документи зібрані, нотаріус повинен видати свідоцтво про право на спадщину. На підставі свідоцтва оформляється право власності на ділянку за описаною вище процедурою.

Насамкінець хочемо сказати: не чекайте крайніх термінів. Уже відсьогодні починайте впорядковувати земельні наділи, аби не запізнитися з їх оформленням чи не потрапити до рук аферистів.

Войти

Зарегистрироваться

Сбросить пароль

Пожалуйста, введите ваше имя пользователя или эл. адрес, вы получите письмо со ссылкой для сброса пароля.