Фахівці підбили підсумки роботи ринку землі за перші два місяці

Ринок землі в Україні працює досить стабільно та передбачувано, але є і певні проблеми, з якими найбільше зіштовхуються нотаріуси.

Що сьогодні являє собою ринок землі за перші два місяці роботи, розповіла головний редактор AgroPolt.com Наталія Білоусова, йдеться у матеріалі «Ринок землі — два місяці від старту: земельні операції, ціна, оренда, спадкування, переважне право, 100 га в одні руки, інвентаризація, кредитування».

За перші два місяці земельних операцій в Україні здійснено 7425, земельні угоди (операції дарування, заявки про намір купити земельну ділянку, власне операції купівлі/продажу) проведено на 15,5 тис. га землі.

«Це результати нашого щоденного моніторингу, який ми проводимо в рамках проєкту «Земельна карта онлайн» і разом з «Володарем Земель» та «Феодалом» обраховуємо і подаємо в режимі онлайн. В середньому у серпні здійснюється щодня близько 300-400 операцій із землею, в липні — близько 138. Тобто очевидне зростання», — пояснює пані Наталія.

За її словами, в роботі ринку землі є і певні недоліки. Об них спотикаються переважно нотаріуси.

«Наразі 4313 нотаріусів отримали доступ до Державного земельного кадастру. З одного боку — цифра вражає, але якщо зважити, що тільки 5% нотаріусів реально проводили операції — це мало. Чому нотаріуси не хочуть працювати? Вони не знають всіх нотаріальних процедур. Наприклад, вони мають перевіряти «чистоту» коштів на купівлю землі і не до кінця знають, як це все робити… Незрозуміло, де перевіряти документи і який вичерпний перелік документів має бути, щоб сказати, чи особа брала участь в антитерористичних операціях, чи ні. Переважне право на практиці — це теж для них проблема. Вони також розуміють, що не всі права власності на землю зареєстровані в Держгеокадастрі, тому вони не можуть на 100% сказати, чия ця земля. І так багато ще моментів. Вони бояться зробити помилки і втрати ліцензію на роботу», — говорить пані Білоусова.

Ціна на українську землю

За словами Наталії Білоусової вартість сільськогосподарської землі наразі очікувана.

«У міністерстві озвучують 40 тисяч грн за 1 га за перший місяць. Однак, якщо дивитися на серпневі показники моніторингу Volodar і «Феодала» — це 27 628 грн за 1 га. Найвища ціна — Київщина, Житомирщина, Одещина, Закарпаття. Найнижча — в Запорізькій області», — пояснює вона.

Пані Білоусова також зазначила, що найбільше ринок наразі вигідний аграрію, бо ця земля стає його власністю і підвищується капіталізація бізнесу. Що стосується холдингів, їм цікавіша оренда, тим паче, що наразі вони нічого купити не можуть (до 2024 року заборона діятиме).

«Холдинги цікавить зараз, як вберегти свій земельний банк. Якщо з’являться ті, хто хоче продати паї, вони використають своє право переуступки купівлі їхнього права оренди своїм людям, тобто наближеним до них третім особам. Мені також наразі доводилося чути, що в Україні починають формувати таку практику, як земельні сотники (як правило, вона притаманна для власників середніх холдингів — до 10 тис. га). Наприклад, є 1 власник і жодних іноземних бенефіціарів. Тобто вже сьогодні він може скупити цю землю на себе і своїх родичів, по сотні на кожного — «земельні сотники». Земельні сотники формуються з кола родичів (чоловік, дружина, теща і т.д.), і от вони формують вже таку земельну сітку. Чи буде це масово в Україні? Ні. Але от на рівні середніх компаній це може бути інструментом викупу земельного банку. Ми знаємо приклад кількох таких компаній, які вже думають над цим питанням. На другому етапі такі холдинги можуть претендувати на 10 тис. га», — каже Наталія Білоусова.

 

Войти

Зарегистрироваться

Сбросить пароль

Пожалуйста, введите ваше имя пользователя или эл. адрес, вы получите письмо со ссылкой для сброса пароля.